Friss topikok

Linkblog

Budapest

Sőt: Városunk. Itt élünk, sokan itt születtünk, itt fogunk meghalni.
Minden, amit lehet Budapestről, Pestbudáról, Budáról és Pestről - közélet, történelem, dalok, képek.
Tények
- Lakosság: 1 721 000 fő
- Terület: 525 km²

- Az első kávéház: 1714
- Az első kabaré: 1901
- Az első mozi: 1896

Közérdekű:
  • Városháza: 327-1000
  • Szemétszállítás:
    06-40-353 353
  • Közlekedés: 258-4636
  • Küldj anyagot:
    mmityu@index.hu

    Korányi és Fröhlich: redőnyjavításom története

    2010.11.05. 09:48 | Fotelrocker2

    Címkék: javítás redőny korányi

    Mindig is jobban szerettem a régi pesti házakat, mint az újakat. Jelenlegi otthonom is ilyen, és egyik büszkesége a Korányi és Fröhlich gyártású redőny. 
    Ami persze - a patinás név dacára is - el tud romlani.

    Eljött a pillanat, amikor megakadt a redőny, se le, se fel. Mit csinál ilyenkor az ember, megakasztja valahol a redőnyt, bogot köt rá, és - halogatja az ügyet (annyi érdekesebb dolog van ugye), rá se hederít, elfeledkezik róla.

    De valamikor csak meg kell csinálni.
    A Korányi és Fröhlich cég az elsők között volt Budapesten, amely redőnygyártással foglalkozott, és egyike a legmagasabb színvonalon dolgozó, legpatinásabb neveknek. Már a századfordulón (gy.k.: az 1900-as fordulón) népszerűek voltak gyártmányaik. Ez is egy ilyen régi darab, szép, fényes réz. Ezeknek a régi cuccoknak egyik előnye, hogy meg lehet javítani házilag is, nem kell mesterember után szaladgálni.

    Na gyerünk.
    Először is ki kell csavarozni a fedlapot. Négy kedves facsavar, tökéletesen kijönnek, szuper. A nehezén túl vagyunk. :)
    Már látom is, mi a baj: a gurtni valahogy rátekeredett a csiga (lásd később) tartójára. Hát így persze hogy akad.
    Miután óvatosan kiszedem, le tudom tekergetni szépen a gurtnit a tartóról, és szemügyre veszem a szerkezetet. Szép. A takarólemezhez erősítve egy csiga, vagyis egy kb 10-12 cm átmérőjű vaskerék, belül lemezrugóval. Zseniális, mert egyszerű és tartós. (Ezeknek a cuccoknak az élettartama kb. 10-szerese a maiakénak.)
    A gurtnit tehát lefejtettem a tartóról, de valami nem stimmel még: hogy korábban-e, vagy most a lefejtéstől-e, nem tudom, de a gurtni vagy tízszer meg van tekeredve saját maga körül. Ezt csak úgy tudom meggyógyítani, ha letekerem a csigáról a gurtnit, egészen a végéig. Mivel egy csavar rögzíti a végét, könnyen meg lehet fordítani, hogy irányba álljon.

    Na, kész. De valahogy nem húzza magára a gurtnit. Miért is nem? Hát azért, mert most a csigát úgymond "fel kell húzni", vagyis előbb gurtni nélkül tekerni addig, amíg a rugó megfeszül, és utána rácsavarozni a gurtni végét. 
    Ha ez megvan, rámeneteljük a gurtnit, hogy nagyjából feszes legyen a kint levő része, és mehet vissza a szerkezet a helyére, a kuckójába, a tokba.
    Mivel facsavarok tartják, ügyelni kell, hogy minden lukba olyan csavar kerüljön, ami tart is, nem lötyög. Na, ennyi. :)

     

    komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr942425258

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    szaboredony · http://www.szabo-redony.hu/ 2011.01.28. 08:59:29

    Nagyon tetszik ez a behúzó :)
    ------------------------------------------
    www.szabo-redony.hu/

    jomunkas56 2016.04.07. 09:36:00

    A régi redőnyöknek is meg van a maguk varázsa az biztos. Ha mást is érdekelne, hogy hogyan alakult a redőnyök története akkor ajánlom ezt a cikket: www.zugszol.hu/hirek/a-redonyok-tortenete/
    süti beállítások módosítása