Friss topikok

Linkblog

Budapest

Sőt: Városunk. Itt élünk, sokan itt születtünk, itt fogunk meghalni.
Minden, amit lehet Budapestről, Pestbudáról, Budáról és Pestről - közélet, történelem, dalok, képek.
Tények
- Lakosság: 1 721 000 fő
- Terület: 525 km²

- Az első kávéház: 1714
- Az első kabaré: 1901
- Az első mozi: 1896

Közérdekű:
  • Városháza: 327-1000
  • Szemétszállítás:
    06-40-353 353
  • Közlekedés: 258-4636
  • Küldj anyagot:
    mmityu@index.hu

    Jó, hogy jár a villamos - mégis van értelme a BKV-nak

    2012.02.22. 14:29 | Fotelrocker2

    Tömegközlekedem, ahogy a sláger is mondja; és milyen jó az, lehet nézni a csajokat az embereket, imádom az arcokból kitalálni az életüket. Meg jó kis párbeszédeket lehet elcsípni.

    Meg jó kis sofőr-monológokat (ami amúgy egy külön műfaj, nagyon ízes darabokat lehet olvasni–hallani a régi kocsisok szövegeiből pl.).

    De itt most nem csípős káromkodások vannak, hanem – humor.
    Ebben mégiscsak jók vagyunk mink, pestiek.

    Szóval ülünk a villamoson, és egyre füligérőbb szájjal hallgatjuk a vezetőt.
    Mert a vezető nem csak a megállókat mondja be, hanem mesél hozzájuk. Sőt, a megállókat mondja be a legkevésbé, inkább a gondolatait, a vicceit - de mégsem érzed azt, hogy eltévednél. És ez az az érzés, ami az igazán jó Budapesten. Hogy sosem vagy egyedül, hogy az emberek hasonlítanak rád.
    Mert például azt mondja ez a kedves vezető: "Következik...   a következő megálló." 
    És amikor az ember elbizonytalanodna, hogy akkor most mi lesz, pont idejében bemondja: "A helybéliek úgy mondták nekem, hogy Kálvin térnek hívják ezt a helyet." És máris otthon érzed magad, és mosolyogsz. 
    És még hozzáteszi hamiskásan: "Egy az egyben váltják a forintot, használják ki..."
    Hát nem aranyos? 

    És még azt is mondja ez az áldott jó ember: "Jobbra a Múzeumkertben értékálló gondolatok szobra látható....  Nem véletlen, mert Arany." Mindenki érti a szójátékot, az utasok egymásra mosolyognak, odahunyorítanak egymásnak, "ez jó volt", mondja a szemünk, és már két körrel jobban szeretjük egymást.

    "Jobbra a piros-sárga csíkos épületben tanulnak a világhírű magyar bölcsészek...  használják bátran a bölcsészeket, nem véletlen van jó hírük."

    Ezt ugyan nem értjük, de kedves, és szeretjük érte a vezetőt, már azt sem kívánjuk meg, hogy a megállót bemondja, inkább csak beszélgessen velünk, nekünk jó az is (és akkor értekezhetnék a szereptávolítás fogalmáról, de ez most nem egy szociológiai tanulmány hála istennek, mert akkor 30 oldal alatt nem állnék meg).

    És még azt is mondja ez a szívünknek oly kedves honfitársunk: "Az Astoriánál vagyunk, jobbra lehet majd ugrabugrálni.....  Most!"  És mi utasok megint egymásra nevetünk, és megint kicsit jobban szeretjük egymást.

    A vezető közben egy kis helyi sztár lesz, a leszálló utasok integetnek neki, rámosolyognak.

    "Lassan barátkozzanak meg a gondolattal, hogy utunk végére érünk, mert a végállomás következik."

    Az a poén az egészben, hogy itt fű alatt mi utasok ismerősök leszünk közben egymásnak. Leoldódott a szokásos nyilvános arcunk, lazán és barátságosan vihogunk egymásra leszállás közben. 
    Mintha évek óta együtt söröznénk.

    És ha tudnád, kedves olvasó, milyen fontosak ezek az élmények. Komolyan mondom, ezek a busz- és villamosvezetők többet tesznek a magyar demokráciáért, mint az egész politikai elit 20 év alatt.

    Mert ahol emberek azt szokják meg, hogy letapossák őket, rájuk csukják az ajtót, és elmegy az orruk előtt a busz – ott a legkedvesebb élmény, hogy vannak, akik a kötelességeik mellett emberként kezelnek minket – például jókedvre derítenek és varázsolnak egy pici közösséget egy jármű utasaiból. 

    Asszem holnap is villamossal megyek.

    1 komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr954171992

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Brekkerzolt 2012.11.11. 10:31:06

    Irónia ON:
    felárat kért-e, az idegenvezetésért a villamosvezető? Ha igen, akkor volt-e egy NAV-os is az utasok között?
    Irónia OFF.
    Tényleg jó olvasni ilyen történetet és remélem, hogy díjazzák a munkáját és nem tesznek alá. Az én napomat, az is feldobja, amikor egy csinos nő a villamosvezető (24-esen is szokott lenni).
    süti beállítások módosítása