Friss topikok

Linkblog

Budapest

Sőt: Városunk. Itt élünk, sokan itt születtünk, itt fogunk meghalni.
Minden, amit lehet Budapestről, Pestbudáról, Budáról és Pestről - közélet, történelem, dalok, képek.
Tények
- Lakosság: 1 721 000 fő
- Terület: 525 km²

- Az első kávéház: 1714
- Az első kabaré: 1901
- Az első mozi: 1896

Közérdekű:
  • Városháza: 327-1000
  • Szemétszállítás:
    06-40-353 353
  • Közlekedés: 258-4636
  • Küldj anyagot:
    mmityu@index.hu

    Melyik párt ünnepli méltóbban/cikibben '56-ot?

    2010.10.23. 10:27 | Fotelrocker2

    Címkék: 56 ünnep 1956 október 23 pártok

    A) Az MSZP mindig is önértékelési problémákkal küzdött '56-tal kapcsolatban: se kiköpni (megtagadni) se lenyelni (teljesen magukévá tenni) nem tudják régóta. Szóval valami jó szándékú, de görcsös igyekezet jellemzi a viszonyukat 1956 ünnepléséhez.

    Ez most abból is látszik, hogy szinte semmilyen információt nem találni, hogy hogyan ünnepli a párt a fővárosban október 23-át. Ezzel a cimkével vegyesen található többéves hír, állásfoglalás, sajtóanyag, interjú - úgy igazi ünneplés nem nagyon.

    Az egyetlen konkrétum Mesterházy Attila kaposvári beszéde - amúgy egy korrekt, vállalható beszéd - Nagy Imre szobránál - még október 22-én.  Ennyi.

    B) A Fidesznek persze könnyebb, hisz ők mint kormány ünnepelhetik, elég méltó módon: Orbán Viktor miniszterelnükként beszédet mond majd délután a Kossuth téren, reggel ünnepélyes zászlófelvonás volt.
    A beszéd íve és méltósága ügyében nincs kétségem, kérdés, mennyire kever bele a miniszterelnök úr aktuálpolitikai "oldalvágásokat".
    Mivel a Fidesznek egyik legitimációs pontja '56, érthetően minél nagyszabásúbban akarják - mint kormány - ünnepelni; az igyekezet talán egy kicsit túlzott is, idén egész november 4-éig (!) tart a megemlékezés. Jövőre talán egész évben fog tartani....?

    Pluszpont jár viszont a Jászai Mari tértől a Széchenyi fürdőig tartó "Szabadság futam" elnevezésű futóversenyért; győztest nem hirdetnek, viszont a nevezési díjakat -  1956 forint, érted - a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak ajánlják fel. 

    Maga a párt a 301-es parcellánál koszorúzott. A párt nevében Rogán Antal, Jakab István és Iván László helyezte el az emlékezés virágait a 301-es parcellában, a központi emlékműnél, valamint Nagy Imre miniszterelnök és a névtelen áldozatok sírjánál.

    C) A Jobbikot persze fűti a sérelem-elmény - nem teljesen jogtalanul -, így náluk Október 23. nem csak 1956-ban, hanem 2006-ban is jelentős esemény.
    Így is fogalmazzák meg: "Az 1956-os forradalmat felelevenítő és a 2006-os rendőrterrorról is megemlékező nagygyűlést tart" (kiemelés tőlem).

    Hogy nem nagyon tartanak a konfrontációtól és a súrlódásoktól, az is mutatja, hogy lelkesen szerepeltetik ifj. Hegedűs Lorántot, aki-ami tudván provokációnak számít a lakosság elég nagy részének szemében.
    Remélni lehet, hogy idén nem ér véget barikádépítéssel, füstbombákkal meg szemkilövéssel az ünnep, mindenesetre idősek és családosok inkább sétáljanak egyet a Margitszigeten. :)

    Ismerős Arcok koncerttel zárul majd a program: nem vonom kétségbe zenei tudásukat, de én leragadtam a Jethro Tullnál meg a Doorsnál, úgyhogy valszeg nem megyek.

    D) Az LMP olyan ügyesen titkolja ünneplését, hogy konkrétan nyomoznom kellett. Mint megtudtam, "ott vannak a Rádiónál, ahol Tarlós mond beszédet", majd mindenki a saját körzetében ünnepel. Ennyi.

    Ne íréljük azért el őket: lehet Október 23-át magánemberként is méltóan ünnepelni. Erre - szerényen - hagy említsem az én családomat, ahol már 1956 előtt (!) ünnepeltük Október 23-át.
    Az ugyanis a nagybátyám születésnapja.

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr22392514

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása