Friss topikok

Linkblog

Budapest

Sőt: Városunk. Itt élünk, sokan itt születtünk, itt fogunk meghalni.
Minden, amit lehet Budapestről, Pestbudáról, Budáról és Pestről - közélet, történelem, dalok, képek.
Tények
- Lakosság: 1 721 000 fő
- Terület: 525 km²

- Az első kávéház: 1714
- Az első kabaré: 1901
- Az első mozi: 1896

Közérdekű:
  • Városháza: 327-1000
  • Szemétszállítás:
    06-40-353 353
  • Közlekedés: 258-4636
  • Küldj anyagot:
    mmityu@index.hu

    Az emlékművekkel folyton baj van

    2014.04.10. 10:03 | Fotelrocker2

    Címkék: trianon háború emlékmű szobor áldozat megszállás

    Azt kell mondjam,  a jelenlegi, német megszállásra emlékező emlékmű körüli huzavona nem újdonság; hazánkban az emlékművekkel rendszeresen "baj van".

    No persze nem arról van szó, hogy más országban ne fordulnának elő véleménykülönbségek, esetleg botrányok emlékművekkel, köztéri szobrokkal kapcsolatban - ilyesmi majdnem mindenhol előfordul néha. Ezzel együtt az embernek az az érzése, hogy mi magyarok egyelőre valahogy nem találjuk a "fogást" a köztéri emlékműveink konszenzusos elfogadásán.

    Egy szobrot értelmezni, esztétikai minőségét megítélni, valljuk be, nehéz. Nem akarok senkit megbántani, de tartok tőle, hogy többségünk az iskolai tankönyvek útmutatásai és a hivatásos esztéták, művészettörténészek ítéletei alapján fogad el jónak vagy rossznak egy szobrot. Ha még azt is tisztázza számunkra valaki, hogy mit is szimbolizál, illetve a szobron látható szimbólumok mit is jelentenek történelmileg és/vagy aktuálpolitikailag, máris örülünk.

    Csakhogy: ritka az olyan pillanat, amikor egy köztéri szobor szimbolikáját MINDENKI úgyanúgy értené. A megszokott világnézeti és párt-törésvonalak ebben is kiütköznek; amit jónak-szépnek látnak a jobboldaliak, azt csúfnak és időtlennek fogják látni a baloldaliak (és vice versa persze); ami tetszik az urbánusoknak, az nem fog tetszeni a népieseknek, és így tovább. 

    Tovább bonyolítja a képet a nálunk, magyaroknál - sajnos - megszokott "ki áll mögötte" kérdés, azaz sokszor nem is az zavarja az embereket, hogy milyen egy szobor, hanem hogy ki rendelte meg. Ha általunk utált ember, párt stb. rendelte (vagy fogadta el), akkor az a szobor máris csúnya lesz és elfogadhatatlan.

    Három +1 esetet emelnék ki, hogy lássuk, milyen relatív ez a dolog nálunk még mindig.

    1.  Vereckei honfoglalási emlékmű

    Eredetileg egy turulos emlékmű volt, azt réges-régen lebontották, helyébe egy masszív kőpiramis került - illetve került volna, mert hosszú ideig csak a torzója létezett. Sokak szerint a torzó állapot valójában jobb volt, jobban kifejezte azt, amit kifejeznie-ábrázolnia kell(ett volna). 

    A kész változat sokak számára túl bumfordi, túlsúlyos, és nehezen értelmezhető. Mások számára méltóságteljes, és igenis sok fontos dolgot szimbolizál (hét törzs stb.).

    Az mindenesetre itt is megvolt, hogy akinek tetszett, az nacionalista-irredenta elem, akinek nem tetszett, az kommunista libsi. Lehet választani.

     

     

    2. Turulos emlékmű, XII. kerület

    A hivatalos neve persze nem ez, hanem "A kerület II. világháborús polgári áldozatainak emlékműve", de a fenti módon sokkal többen ismerik.

    Nos, itt is megvolt a baj: a liberálisok, valamint jó néhány történész és esztéta a célra alkalmatlannak tartotta (itt kivételesen a szobor esztétikai minőségére nem volt panasz). A turul ugyanis harci szimbólum, itt pedig olyan polgári áldozatokról van szó, akiktől a lehető legmesszebb állt bármiféle háborúskodás.

    A szoborba belekötni elsősorban az építési engedélyek hiányával tudtak (esztétikai érvekkel nem lehet eltávolíttatni ugyanis egy köztéri szobrot).

    De legyünk őszinték: a legtöbben aszerint tartották jónak vagy rossznak a szobrot, hogy melyik párttal szimpatizáltak.

     

    3. '56-os emlékmű, 56-osok tere (volt Felvonulási tér)

    Sokan csak "vasalónak" csúfolják az ékbe tömörülő, hátul még rozsdás vascölöpöket. Az alkotó szerint az egyesével erőtlen, múlttal viaskodó (ezt jelképezné a rozsda) emberek együttes erejét szimbolizálja az alak.

    Ez így leírva tényleg szép, viszont az emberek nagy része magától sehogysem látja benne ezt a szép gondolatot. Azt mondjuk lehetett sejteni, hogy a hátul még ritkásabban álló oszlopok között sok szemét fog felgyűlni - ezt most kifejezetten csak szó szerinti értelemben értettem. 
    De legalább a gyerekek is tudnak bújócskázni közöttük.

    Nos, a megosztottság itt is megvan: az emberek egy része semmitmondónak és otrombának tartja, másik részük szerint végre európai minőségű köztéri szobrot állítottunk. 

     

     

     

    +1. Felszabadulási emlékmű, Thököly út

    A legtöbben egyszerűen csak megszoktuk, hogy van. Sokan "likőr"-nek csúfolták, mondván, egy likat őriz.

    Ez a szobor kilóg a fenti három közül (azért is csak "pluszegyeztem"), hiszen a rendszerváltással elfogadott lett a közvélekedés, hogy a felszabadulást nem lehet úgy értékelni, mint addig.

    A falból, tömegből kiváló emberalak éppenséggel sok mindent kifejezhetne, szimbolizálhatna - de mivel felszabadulási emlékmű, mennie kellett a süllyesztőbe (szoborparkba). Helyén most trianoni emlékezés van.

    Értem én persze, hogy a "felszabadulás" kérdése bonyolultabb, mint részegen kirakni a Rubik-kockát. Mindenesetre ez a szobor is sok megosztottságot generált, itt (is) szinte tisztán a hivatalos tartalom miatt.

     

     

    Itt van még cikk, nyilván nem olyan jó, mint a miénk, de érdemes elolvasni:

    http://fedor.blog.hu/2014/04/14/ezt_mar_egyszer_eljatszottak_orbanek

    62 komment

    A bejegyzés trackback címe:

    https://budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr136004359

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Túrós (törölt) 2014.04.11. 15:22:53

    hát gyerekek ez a művészet, nem mindenki fogja érteni ha nem kurvára egyértelmű... de talán ez is a lényege...

    mkuk 2014.04.11. 15:23:24

    Az '56-os emlékművel kapcsolatban azt tudom csak elmondani, h elsőre nekem is kicsit otromba látványt nyújtott, de a koncepciót teljesen meg tudom érteni, sőt annak fényében még el is viselem a látványát:) felülről meg még jobba helyzet, bár gondolom a beton a felvonulási tér felől nem szándékosan lett feltörve, pedig jó lenne úgy is...

    A turulról meg ennyit, h most tudtam meg évekkel ezelőtt miért ment a balhé, nem gondoltam volna h polgári áldozatoknak ilyen szobrot is lehet állítani. Viszont örömteli h az átlagos emberekhez nem jut el minden szenny, sokszor nem tudom ki, miért és milyen mögöttes célokkal rendezi át a köztereinket, de jobb is ez boldog tudatlanság.

    wirth6 2014.04.11. 15:33:01

    @mkuk: Én úgy tudom a beton szándékosan van feltörve, az is a koncepció része. Ami szerintem egyébként jobban érvényesülne, ha lennének olyan helyek arrafelé, ahonnan a képen látott szögben lehetne az installációra tekinteni.

    MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.11. 15:38:10

    A III. Világháborúban hősi halált halt bolgár katonák emlékművével (Budapest, XXIV. kerület, Nincsilyen tér 12-24.) mi a helyzet, az nem ér annyit, hogy felkerüljön egy ilyen listára?

    nincs_nick 2014.04.11. 15:42:31

    @wirth6: Szerintem is teljesen jó az '56-os "szobor" önmagában, mint szimbólum. Súlyos gond vele azonban, hogy túl általános és nem igazán köthető '56-hoz. Emiatt viszont jogos a kritika.

    "Felszabadulási" emlékmű meg nem tudom mit keres még a helyén, amikor már Ungváry szeirnt is a "felszabadulás" kb annyi civil áldozatott hozott, mint a teljes holokauszt. Csak ezt valahogy nem boncolgatja egyik párt sem....

    nincs_nick 2014.04.11. 15:43:14

    @nincs_nick: Mármint a magyaroroszági, mielőtt valaki belekötne...

    légügyi megfigyelő 2014.04.11. 15:53:19

    Véleményem szerint a "vasalóként" aposztrofált 56-os emlékmű az egyik legjobb szobor, amely valaha készült. Szimbolikája hipererős. Olyan dolgokat fogalmaz meg, amely szoborban amúgy meglehetősen nehezen adja magát, mint pl. hogyan lesz az egyének halmazából tömeg, miként lesz a mennyiségből minőségi váltás (rozsdás magányos alakok, amelyek amikor sűrűbben állnak élként hasítanak, és aki jobban megnézi, ez az él a kockakövet hasítja fel, mint egy jégtörő hajó a méteres jeget).
    Óriási hibának tartom azt, hogy politikusok igyekeznek tüzelni az embereket az efféle esztétikai és szimbolikáját tekintve is egységesen színvonalas alkotás ellen, mert nem látják a lovat és a lovast, ugyanis a szobor számukra ennyi.
    Ami Vereckét illeti, érthető a bumfordisága: aligha van esély arra, hogy méltó emlékmű készüljön idegen ország területén.
    A XII. kerületi turulos szobor ókonzervatív esztétikája mellett méltó példája a hatalmi arroganciának: az engedély nélküli csakazértis görcsösség megnyilvánulása. Mondjuk ebből a szemszögből a Turul anakronizmusa még groteszk szimbólumként is értelmezhető.
    A "Likőr" szoborként ugyancsak remek darab, elfeledve egy pillanatra a célt, amiért állították, az akkori kor ideológiájának remek megfogalmazódása. A durva szikla meghasad, előtűnik az új ember, a munkás. Ez így csak annyiban köthető a "felszabaduláshoz", amennyiben nagyjából egybeesett a kommunista éra beköszöntével kishazánkban, leszámítva a koalíciós éveket persze. A felszabadulás amúgy aligha egyenlő a kommunizmussal, legalábbis a lakosság széles köre szemében. Amúgy szocialista-realista szoborként tökéletes.

    Nem gondolom, hogy ideológiai alapon kellene a szobrokat véleményezni. Nyilván létezik egyfajta konszenzus a szobor címe mögötti tartalomról, és amennyiben nem az "jön le" a kompozícióból, lehet kritizálni az eredményt. De ma sajnos leginkább a szoborállítók beállítódása határozza meg a szobrok kritikájának tartalmát, nem a művészi erő és nem a korszerű ábrázolásmód.

    Juhász Péter (LMP) 2014.04.11. 16:11:29

    Azt gondolom, hogy az 56-os emlékmű nemzetközi szinten is az egyik legkifejezőbb és leghatásosabb alkotás, kevesebbek lennénk nélküle. Annak ellenére, hogy nincs benne pajzs, szentek, kicsi pufók arkangyal, szenvedő arcú ember, kereszt meg a szokásos "kötelező" szobortartozékok, mégis sokkal többet mond, és sokkal monumentálisabb az átlag magyar főtéri próbálkozásoknál. A berlini holokauszt emlékműhöz szokták hasonlítani, és bár tényleg hasonló műfaj, de a magyar szerintem sokkal jobb.

    Baloldali érték 2014.04.11. 16:16:08

    @légügyi megfigyelő: Az 56-os emlékmű fő problémája, hogy semmi nem emlékeztet 56-ra belőle. Rozsdás oszlopok hegyes éket alkotnak, jó, ki lehet mérni szögmérővel hogy 56 fok az ék szöge, és ezzel fel is soroltam az összes forradalmi motívumot rajta, mai megkülönböztati a budaörsi electroworld megnyitásának emlékművétől.

    Pedig 56-nak lett volna bőven szimbóluma: T-34-es, molotovos pesti srácok, sztálin feje vagy csizmája, a forradalmár lány, stb. Ehelyett kaptunk egy semmitmondó vaskefét, a döglött időkerék mellé.

    Juhász Péter (LMP) 2014.04.11. 16:16:14

    @légügyi megfigyelő: Hopp, most látom, hogy te is megírtad előttem, abszolút csak egyetérteni tudok. Szomorú lennék, ha áldozatul esne ez az emlékmű a kultúrterrornak.

    AttilaBeregi 2014.04.11. 16:23:00

    mégegy "szavazat" az 56-os emlékműre, azt ténlyeg jó lett.

    A turulost még úgy-ahogy értem, bár nem tetszik, viszont a vereckeit ha fizetnének se tudnám megtippelni, mit akar ábrázolni. (a faáálvány a mű része, vagy itt még építés alatt volt?)

    I HATE YOU! 2014.04.11. 16:24:07

    Az 56-os emlékmű a Dózsa György úton van és nem a kép aláírása szerinti helyen.

    kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2014.04.11. 16:28:56

    Az 56-os emlékmű kiváló de kicsit kilóg Budapestről. Remélem ez 50 év múlva már nem így lesz ;)

    nandras01 2014.04.11. 16:43:33

    @Baloldali érték:
    "Pedig 56-nak lett volna bőven szimbóluma: T-34-es, molotovos pesti srácok, sztálin feje vagy csizmája, a forradalmár lány, stb."

    na, pontosan azért nagyszerű alkotás ez az emlékmű, mert nincs benne sem tank, sem pesti srác, sem pedig semmi hasonló üres banalitás.
    ezeknél a lózungoknál sokkal erőteljesebben fogalmazza meg az egyén és a tömeg viszonyát, a tömeg átütő erejét, a változást.
    a hatása annyira elemi erejű, hogy az ember szinte fél az ék elé állni, mert fél, hogy legázolja, eltiporja.
    a "döglött időkerékről" pedig annyit, hogy legalább annyira szellemes alkotás, mint amennyire átütő erejű a mellette álló emlékmű. kár, hogy kisszerű politikai csatározások eredményeként mára tényleg döglötté vált.
    neked pedig azt javaslom, hogy lapozgasd a dörmögő dömötört- azt a szellemi kihívást talán el tudod viselni.

    Blobov 2014.04.11. 16:49:26

    Nekem egy ismerősöm épp a múltkor mondta, hogy milyen szar anyagból készült az 56-os emlékmű, az egyik részén már csupa rozsda. Gyanítom, nem ő az egyetlen, aki így hiszi.

    Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.11. 17:09:12

    Az 56-osok terén nekem tetszik az emlékmű, ötletes. Persze nem felel meg a 19. századi ízlésnek.
    A vereckei emlékmű szerintem nagyon béna.

    vezér01 2014.04.11. 17:22:08

    A "vaskefével" csak az a baj,hogy nyugodtan jelképezhet egy karhatalmista tömegoszlató éket is,vagy éppen háromszáz -valahány akasztófát. Akkor pedig inkább nov.4.-e emlékműve.

    2014.04.11. 17:23:59

    @nandras01:

    Ha valaki kritizálni merészeli az 56-os emlékművet, az rögtön idióta lesz, akinek dörmögő dömötört kellene olvasnia. Mert ennek az emlékműnek nincs feje és keze meg lába, ezért aztán olyan hihetetlenül intellektuális és mély, hogy kritika nem érheti, aki meg fanyalog, az szellemi fogyatékos.

    Örülök, hogy rád olyan hatással van, hogy félsz az ék elé lépni, be kell vallanom, én nem félek, és ott járva sem láttam félős embereket.

    56 sok mindent jelenthet, ugyanúgy, mint az emlékmű, de számomra 56 lényege nem "a tömeg átütő ereje", hanem mondjuk a szabadság. Egyébként is egy olyan század után, amit magunk mögött hagytunk, elég sajátos dolog a tömeg átütő erejét dicsőíteni. 57. május 1-én is nagy volt a tömeg. Meg a békemeneten is.

    Ettől még persze nem zavar az emlékmű, és örülök, ha van, akinek tényleg tetszik, de azért hadd ne legyen már kötelező!

    nandras01 2014.04.11. 17:35:45

    @grundigg:
    nem, nem kötelező, hogy tetsszen.
    és kritizálni sem eredendő bűn- csak az a kritika legyen szakmai, megalapozott és érvelő.
    az, hogy "nekem nem tetszik" még nem nevezhető kritikának. nekem sem tetszik -annyira- a mona lisa, de elismerem és tudom elemezni minden részletét, értem a szimbolikáját, ismerem a keletkezési körülményeit, fel tudom sorolni az előzményeit, tudom, mely más művekre és hogyan hatott- egyszóval érvelve tudom elmagyarázni, hogy mi a gondom vele.
    (lehet, hogy azért, mert néhány tíz éve tanítok művészettörténetet? :) :)
    szóval, nem az a bajom, hogy valakinek nem tetszik, elvégre nem vagyunk egyformák- de azzal már komoly gondom van, ha valaki az emlékmű ellen az emlékműállítás legrosszabb hagyományaival érvel.
    az ilyennek valóban a dörmögő dömötör való. annak a szimbolikája világos és érthető még neki is.

    csepke 2014.04.11. 17:44:15

    @Blobov: Nekem is ez jutott az eszembe, mellette állva. Valamint a repedezett beton közül itt-ott kinövő fűcsomók is csak erősítik, azt az egyébként sajnálatosan mindennapos érzetet ami pl. vonatablakból látszik Bp-ből, az elhanyagolt ipari területeken átmenve: rozsdás vashalmok gaz mindenütt. Ebből a légifotós (vagy Dózsa Gy úti házból?) perspektívából viszont tényleg látványos, és kifejező, és érthető. Na de hányan láthatják ebből a szögből? Azért szerintem egy szobornál erre is gondolni kell. Mert egy járókelő csak a szörnyű lepattantságot érzékeli a helyszínen. Ez az egész kompozíció csak akkor lenne hatásos, ha egyébként az egész városra a tisztaság, rendezettség lenne a jellemző. De így? Főleg a Keleti pu. felől érkezve...

    Kreta 2014.04.11. 17:49:20

    Én az emlékmű hatására értettem meg, hogy mi ez a nagy lelkesedés '56 körül. Az érzés jött át, hogy mire képes az összefogás, nem a pillanat amit egy tankos szobor tudna adni.

    Girhes Joe 2014.04.11. 17:52:27

    @nandras01:

    Azért van némi átmenet a két véglet között, azaz egyfelől ha még a holdraszállásnak is lovasszobrot akarnánk emelni, másfelől meg ha annyira áttételes az ábrázolás, hogy a honfoglalástól az azeri baltás gyilkosig bármit jelenthet, és úgy kell megmagyarázni, hogy ez most az 1956-os tömegre akar utalni. Szerintem jogos kritika az, hogy túl laza a szobor kapcsolata a megjeleníteni kívánt fogalommal.

    @csepke:

    Na igen, ez meg a másik. Ezt a szobrot minimum egy domb vagy egy kilátó elé kellett volna helyezni, mert fentről legalább a formai hatás látványosan átjön. De az utcaszintről ebből semmi nem látszik.

    ♔bаtyu♔ 2014.04.11. 17:54:24

    A Thököly úti szobor nem illik a képbe, ugyanis ennek eltávolítását nem vitatta senki, a komcsik ekkoriban örültek, hogy lyuk van a seggükön, még nem ők döntötték el ki a demokrata és ki a náci.

    Elég hamar el lett távolítva, annál is inkább, mert nincs annyira szem előtt és a helyiek távolították volna el, csak brutálisabban.

    Amúgy a srác cipője még elég sokáig még ott maradt.

    ♔bаtyu♔ 2014.04.11. 17:57:09

    Az 56-os szoborba bele lehet mindenfélét magyarázni, de szerintem a legfőbb érv a drágasága lehetett. Egyszerűen jó sok pénzt el lehetett mellette lopni, mert az embernek sok minden eszébe jut, de az nem, hogy olcsó lehetett. Márpedig amit lehetett, azt a ballibsik el is lopták.

    bölcsbagoly 2014.04.11. 18:03:54

    Láthatóan óriási a szemlélet különbség képzőművészet tekintetében is akét tábor közt.
    A saját véleményem szerint:
    1. " vaskefe" mint művészeti alkotás tényleg modern, de mint emlékmű nulla a köbön. Aki nem tudja, hogy mit kellene megtestesitenie, az a világ végéig nem találná ki! Ez azért egy ilyen jelentős szimbolikájú emlékmű esetében elfogadhatatlan!
    2. a vereckei emlékmű sem áll messze az előbbi megjegyzéstől, de láthatóan az ukrán soíinok nagyon is jól tudják, hogy mit jelképez és csak megfüstölni tudták számos próbálkozásaik során.
    3. A "felszabadulás" emlékmű nemcsak ronda reálkomcsi mű, de eleve a neve is átpolitizált. Nekem szoborként sem tetszik, de hát de gustibus...
    4. a turul viszont a ballibek csipáját ingerli, hiszen nemzeti szimbólumot merészeltek a térre tenni és horribile dictu, közös emlékmű készült a II.Vh minden áldozatának s nem csak egy bizonyos rétegének. Ilyen pimaszságot a hegyvidékiek részéről...hiszen a mostani szoborbotránynak is ez az oka!

    monddazigazatmar 2014.04.11. 18:05:31

    @csepke: Szerintem nincs igazad.
    Először láttam, azt gondoltam, hogy mi ez az ocsmány szar, bassza meg a Demszky az anyját. Aztán következőre már értettem, hogy mi is ez, meg hogy ott az ék töri a betont, és utána már tetszett is. Talán pont ez a művészet lényege, hogy elgondolkodjon az ember, hogy valami hatást váltson ki. Ettől Demszky még bassza meg az anyját, de a szobor tetszik.

    nandras01 2014.04.11. 18:06:55

    @Girhes Joe:
    ha ezt erősen áttételesnek érzed, akkor mit szólsz henry moore szobraihoz?
    :)
    egyébként, szerintem egyáltalán nem áttételes, sőt, szinte bántóan egyszerűsítőként is fel lehet fogni.
    a ritkás, majd egyre sűrüsödő és végül egy monolit és vakítóan fényes éllé összeálló oszlopok, a jégtáblaként feltúrt kövezet, egyértelműen az egyénből tömeggé növekvő és mindent elsöprő erőt szimbolizálja.
    nem kell ahhoz művészettörténésznek lenni, hogy mindenki érthesse a jelképet.
    a poszt egyébként pontosan rámutat az emlékmű megosztó hatásának hátterére: van egy oldal, amely utálja demszkyt, ergo ami őhozzá köthető, az csak rossz lehet.
    kár, mert így esélye sincs ennek a nagyszerű alkotásnak, hogy esetleg azzá váljon, amivé pl. a párizsiak szemében az eiffel torony vált, pedig azt is nagyon utálták eleinte- csak ott nem volt politikai háttér. és próbáld meg ma egy párizsi előtt ócsárolni a tornyot...

    nandras01 2014.04.11. 18:13:50

    @monddazigazatmar:
    "Talán pont ez a művészet lényege, hogy elgondolkodjon az ember"
    gratulálok.
    megfogalmaztad egyetlen rövid mondatban magát a művészetet :)

    Liquid_Night 2014.04.11. 18:18:43

    Érdekes, én az 56os emlékművet mindig "visszafelé" értelmeztem. Avagy az éles fénylő vasék hogyan bomlik szét rozsdás, sporadikus vasdarabokra, ami önmagában már nem több, mint ipari szemét. Legalábbis ezt láttam bele a kommunizmus tökéletes metaforájaként, így nézve tetszik:)

    Pedig lassan kezdem rühelleni, hogy mindenhova a posztmodernt/minimált kell erőltetni...

    Berliben a roma holocaust-é tetszett a legjobban. Bundestag mögött 5 percre, turistákkal teli út mellett pici, alig észrevehető egyemberes átjáró. Belül egy lakás tisztás, annak a közepén egy sekély, koromfekete, kör alakú, kb 10 méter átmérőjű platform, csordogál róla le a víz. Fákkal jól körbevett terület, turistanyüzsiből belépve totális csend, nagyon halk sírás-szerű zene. Semmi grandiózus, szinte már rejtett, önkéntelenül méltóságteli...szinte fejbevág a kontraszt ha vissza kimész az utcára:)

    Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2014.04.11. 18:51:19

    @Juhász Péter (LMP): Nem hiszem, hogy irónia; nekem is az a gondom (ahogy próbáltam is ezt megírni), hogy a legtöbb mondanivalót és jelentést erről a szoborról ('56-os) csak azért tudja az ember, mert elmondják neki.
    Persze lehet, hogy én vagyok gyopár.

    vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.04.11. 19:14:25

    @nandras01: "ezeknél a lózungoknál sokkal erőteljesebben fogalmazza meg az egyén és a tömeg viszonyát, a tömeg átütő erejét, a változást.
    a hatása annyira elemi erejű, hogy az ember szinte fél az ék elé állni, mert fél, hogy legázolja, eltiporja."

    Először is a Dörmögő és Mona Lisa rajongók nevében kikérem azt, amit ezekről az alkotásokról mondasz.
    Amúgy: nekem meg pont az jut eszembe, hogy Szegény Ék, hogy elakad abban a szürke, kemény betonban. Ha rengeteg, alig látható hajszálvékony repedés lenne felfestve, és szaladna szét a törésvonalaktól minden irányban, (és mondjuk éjszaka fluoreszkálnának :), na, az fejezné ki szerintem igazán '56 hatását ...
    Amúgy jó, hogy a poszt hatására megnéztem alaposan most ezeket az emlékműveket (legalább képen). Az viszont nem tetszik, hogy a német megszállási emlékmű szimbolikáját nem veszi górcső alá a szerző ilyen szempontból.

    vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.04.11. 19:19:21

    @Baloldali érték: "Rozsdás oszlopok hegyes éket alkotnak, jó, ki lehet mérni szögmérővel hogy 56 fok az ék szöge, és ezzel fel is soroltam az összes forradalmi motívumot rajta,"

    Ez az 56 fok nem is olyan rossz ötlet :), bár 48 fok az legalább felismerhető lenne szögmérő nélkül is! De vajon mit csinált volna az alkotó, ha a mondjuk a Rákóczi-szabadságharcot vagy a Bocskai-felkelést kellett volna ábrázolnia?

    vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.04.11. 19:23:42

    @Baloldali érték: "Pedig 56-nak lett volna bőven szimbóluma: T-34-es, molotovos pesti srácok, sztálin feje vagy csizmája, a forradalmár lány, stb. Ehelyett kaptunk egy semmitmondó vaskefét, a döglött időkerék mellé."

    Szerintem nem banalitások ezek se! Szükség lenne emlékművekre mindkét típusból!
    A német megszállásé inkább ilyen konkrétabb lenne, de nem is ez vele a bajom!

    nandras01 2014.04.11. 19:27:08

    @vigyüktúlzásbaadolgokat:
    "Ha rengeteg, alig látható hajszálvékony repedés lenne felfestve, és szaladna szét a törésvonalaktól minden irányban, (és mondjuk éjszaka fluoreszkálnának :)"

    esetleg még zenélne és forogna is :)

    nandras01 2014.04.11. 19:28:02

    @vigyüktúlzásbaadolgokat:
    a megszállási emlékmű még nem áll, így bizonyos fokig rendszeridegen lenne a posztban- de felőlem beszélhetünk arról is.

    monddazigazatmar 2014.04.11. 19:28:49

    @vigyüktúlzásbaadolgokat: Te el tudsz képzelni olyan alkotást, ami mindenkinek tetszik? Lehet, hogy pont az a jó, hogy az egyiknek az egyik, a másiknak a másik jön be.
    Volt kb. ezer szovjetes/katonás/tankos szobor, szerintem soha senki nem állt le egy pillanatra sem, és nem gondolkodott el rajta, hogy mi is az.

    Sir Galahad 2014.04.11. 19:29:58

    Elmondom, mi a baj az 56-os emlékművel, meg a hasonlókkal.

    Elhiszem, hogy a modern művészetben járatos szakértőknek ez az alkotás nagyszerű, de a helyzet az, hogy az átlagembernek nem sokat mond. Ha nincs ráírva, vagy nem olvasott róla korábban, nem fog róla eszébe jutni mondjuk 56. Emiatt az emlékmű nem tölti be a legfontosabb feladatát, tehát tökéletesen felesleges és értelmetlen.

    És ugye az átlagemberek jóval többen vannak, mint a képzőművészeti szakértők...

    nandras01 2014.04.11. 19:42:17

    @Sir Galahad:
    "Ha nincs ráírva, vagy nem olvasott róla korábban, nem fog róla eszébe jutni mondjuk 56"

    az lehet, hogy 56 nem fog róla eszébe jutni, de ha kicsit is van szeme a szépre és képes a minimális gondolkodásra, akkor megérzi a mű lényegét- a tömeg erejét és megállíthatatlanságát.
    és ezzel pont betölti a legfontosabb feladatát.

    nandras01 2014.04.11. 19:48:06

    egyébként érdekes, és sokat elárul, hogy ugyanazok, akik leszólják az 56- os emlékművet, mondván, hogy értelmetlen, túl elvont, öncélú művészkedés, el vannak ájulva makovecz épületeitől.
    pedig azok az épületek tulajdonképpen pontosan olyan elvont, szimbólumokkal teli alkotások -ráadásul azokat a szimbólumokat, legalábbis jelentős részét, a művészetileg képzetlen ember egyszerűen fel sem ismeri.
    de az gyönyörű, mert "népi". ha estleg rákérdezne valaki, hogy pontosan mik azok a népies elemek, akkor nagyon sok rajongó igen nagy zavarban lenne.
    nem egyszerű az élet :)

    eßemfaßom meg áll 2014.04.11. 20:01:08

    @Juhász Péter (LMP): "egyik legkifejezőbb és leghatásosabb alkotás"

    És ha esetleg anélkül látnád, hogy valaki először elmagyarázná, hogy mit látsz akkor azonnal egy levert forradalom jut róla az eszedbe, vagy a vicc a két orosz avangard müvészről meg a zongoráról, esetleg egy vaskerteskedés?

    Lehet, hogy én vagyok a kőkorszaki, de egy emlékmű szerintem akkor ér valmit, ha nem kell elolvasni az értelmezéséhez a lexikont és nem kell légifelvételekkel megsegíteni a látványát.

    monddazigazatmar 2014.04.11. 20:04:26

    @Sir Galahad: " Ha nincs ráírva, vagy nem olvasott róla korábban, nem fog róla eszébe jutni mondjuk 56."
    Elmondom mi a baj a logikáddal.
    Ha valaki nem hallott róla, akkor elég értetlenül fog állni egy kereszt előtt is, hiszen lehet az Spartacus meg artista is.
    Vagy egy tankos-molotovos-lukaszászlós szobor előtt is, mert hogy az mi? Örülnek ezek, mert valami csatát megnyertek, vagy épp szomorkodnak, mert elverték őket.
    Szerintem nem kell szakértőnek lenni, hogy az ember lássa, hogy a rozsdás szarokból ha elég sok van összeáll egy fényes ék ami odabasz. Sok ember összeáll - és odabasz. Forradalom.

    nandras01 2014.04.11. 20:07:45

    @monddazigazatmar:
    nem mondanám, hogy kifinomult esztétikai elemzést adtál, de a lényeget nagyon megfogtad :)

    monddazigazatmar 2014.04.11. 20:08:08

    @Sir Galahad: És látod, milyen nagy egyetértésben vagyunk nandrás01-gyel, akinél sötétebb ballibet a blog nem hordott a hátán? :D Hát nem erről énekelt Vejnemöjnen, amikor a művészet hatalmáról szólt?

    @nandras01: Baromira nem pártállástól függ az ember véleménye egy szoborrol, vagy épületről, vagy akármiről.

    nandras01 2014.04.11. 20:10:23

    @monddazigazatmar:
    "Baromira nem pártállástól függ az ember véleménye egy szoborrol, vagy épületről, vagy akármiről."
    normális helyeken valóban nem.
    de hol van errefelé normális hely?

    és nem is vagyok annyira sötét :)

    monddazigazatmar 2014.04.11. 20:11:08

    @eßemfaßom meg áll: Már bocs, de 56 nál, meg 48 nál sem azt ünnepeljük, hogy leverték, hanem azt, hogy a nép felkelt, összeállt és harcolt a szabadságáért. A leverést ünnepeljék a labancok meg ruszkik.

    eßemfaßom meg áll 2014.04.11. 20:13:13

    @monddazigazatmar: a keresztről eszébe jut mindenkinek, hogy valami áldozat, a tankos fiuról hogy volt valami lövöldözős balhé hősökkel, egy kerítésoszlopsorról meg az, hogy hű ez biztos modern.

    nyilván belehazudhatjátok mindenki szemébe, hogy ti ha bárhol a világon összefutnátok egy halom vasoszloppal ey tér közepén egyből valami helyi nagy levert forradalomra asszociálnátok,, de ezt ti se hiszitek el magatoknak:)

    eßemfaßom meg áll 2014.04.11. 20:13:55

    @monddazigazatmar: megfogtad a lényegét a mondanivalómnak

    monddazigazatmar 2014.04.11. 20:21:54

    @eßemfaßom meg áll: Hát, én itt Pesten futottam ebbe bele, és egy betűnyit nem olvastam utána, hogy mit ábrázol. Mondom, kellett 2-3 alkalommal látnom, hogy megértsem - de mondjuk a turista nem vezetve-telefonálva néz szobrot.

    Erdélyi Ágoston 2014.04.11. 21:08:57

    Az '56-os emlékműről készítettem, mert nagyon szeretem: www.youtube.com/watch?v=N3T0T_cE-BU

    Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.04.11. 21:09:58

    @maxell az okoskodó birka: gondolom eliras volt es valojaban II vh
    az a baj vele, hogy a romanoknak nincsen?

    nem mellesleg a romanoknak ott van az a lovagloostoros amcsi foszer igaz egy korabbi vh -bol :)))

    eßemfaßom meg áll 2014.04.11. 22:58:24

    @monddazigazatmar: akkor te vagy az az 1 db ember aki előbb látta élőben minthogy bárhol a médiában a szájába rágták volna, hogy mit kell látnia. Megtisztelő veled találkozni!

    monddazigazatmar 2014.04.11. 23:20:46

    @eßemfaßom meg áll: Lehet nem voltam itthon, hogy a számba rágták volna... Bármire megesküszök, hogy soha semmit nem olvastam vagy hallottam errol.

    Tóth Ernőné · http://35mm.blog.hu 2014.04.11. 23:35:33

    @bölcsbagoly: a turulnál az is kritika volt, hogy az egy harci jelkép, akiknek állították, azok meg civilek.

    vigyüktúlzásbaadolgokat 2014.04.12. 02:56:17

    @nandras01: Ha most kutatok az emlékeimben, akkor inkább hagyományosabb művekről jut eszembe, hogy katarzist okozott, de biztos volt már ilyen modern műveknél is.

    "a megszállási emlékmű még nem áll, így bizonyos fokig rendszeridegen lenne a posztban- de felőlem beszélhetünk arról is."
    Azt hittem olvasás közben, hogy majd a német megszállás emlékművét is kielemzi ilyen szempontból a posztíró.
    1. Mi fog tetszeni a jobbereknek? Olvastam egy paptól, hogy neki tetszik az angyalos téma, egy hívő meg pont azt írta kommentben, hogy nem szabadna angyalt politikai célra felhasználni.
    2. Mi fogja idegesíteni a balosokat az emlékműben? Ugye ronda is szerintük, ráadásul hazug stb.
    3. Miért náci birodalmi sas, mikor csak simán sasnak látszik (legalábbis a képen)? Mit fognak ehhez szólni a németek?
    Most így első blikkre ezek jutottak eszembe. Nem mondom, hogy a fenti művek nem lehetnek megosztóak, de ez a németes mintha olyan lenne, mint egy állatorvosi ló.

    bölcsbagoly 2014.04.12. 05:33:58

    @Tóth Ernőné: no igen, de a háború következtében pusztultak el, nemde? nem békésen, párnák közt.

    torró 2014.04.12. 07:32:51

    Schiffer azt mondta Kálmán Olgának, hogy tiszta felesleges ez a hisztéria a szobor körül.Pedig ő zsidó családból származik.
    Én azt hiszem a FIDESZ ügyesen használja ki ezeket a semmitmondó lehetőségeket, mert most megint erre van kihegyezve a média és az emberek túlnyomó része. Pedig ez sima elterelő művelet. Tudják hogy egyesek fogást keresnek, és jobb híján, a szobor lett bedobva gumicsontnak. Sokan meg ráharaptam.

    torró 2014.04.12. 07:43:00

    @torró:
    "ráharaptak! Már megint kapkodok!

    monddazigazatmar 2014.04.12. 11:52:42

    @torró: Vagy tényleg ennyi a baloldal. Ennyit tud. Nácizni, meg elszaladni gyorsan Brüsszelbe meg a franc tudja hogy hova sírni, ahol majd olyan emberek szólalnak meg, akik azt sem tudják, hogy merre van Budapest.
    Német megszállás áldozatainak emlékműve. "Ilyen nem lehet, mert nehogy már egy kalap alá legyen véve mindenki, hiszen a mi fájdalmunk nagyobb" agyrém

    mkuk 2014.04.12. 17:30:57

    @wirth6: Köszi!:D Vicces h mekkora port kavart ez a poszt, vagyis inkább szomorú. Pedig ott voltak az értelmes hozzászólások is, amikért külön köszönet!

    Mortein5 2014.04.15. 10:41:18

    Az 56-osok terei emlékművet gyakran látom, hogy fiatalok hugyozzák össze a belsőbb részeinél, erre csak annyit tudok mondani, hogy jól teszik. Undorítóan ronda, semmit mondó cölöpök. Remélem elbontják, ha felújítják a Városligetet! Akinek meg a Turul szobrokkal baja van, annak javaslom, hogy kicsit tanulmányozza át a történelmünket! Illetve menjen fel a várba a siklóhoz, ott is van egy turul, mivel kedves libsikéim az egy magyar nemzeti jelkép! Mint ahogy az Árpád-sáv is ott van a magyar címerben! Csak eddig nem jut el az agyatok, mert minden nácista rasszista turbómagyar, ami magyar jelkép!
    süti beállítások módosítása