Friss topikok

Linkblog

Budapest

Sőt: Városunk. Itt élünk, sokan itt születtünk, itt fogunk meghalni.
Minden, amit lehet Budapestről, Pestbudáról, Budáról és Pestről - közélet, történelem, dalok, képek.
Tények
- Lakosság: 1 721 000 fő
- Terület: 525 km²

- Az első kávéház: 1714
- Az első kabaré: 1901
- Az első mozi: 1896

Közérdekű:
  • Városháza: 327-1000
  • Szemétszállítás:
    06-40-353 353
  • Közlekedés: 258-4636
  • Küldj anyagot:
    mmityu@index.hu

    Turha a nadrágon [részletek a készülő Kispál és a Borz-könyvből]

    2013.08.05. 23:45 | Fotelrocker2

    Címkék: könyv Kispál és a Borz

    [...]

    - Ezekről mit lehet tudni? - kérdezem. (Érdekes, koncert még el sem kezdődött, néző sincs túl sok, mégis ordítani kell. Hm. Mégsem olyan jó ez a bor.)

    - Ezeknek mindig arről szólnak a szövegeik, hogy van egy sötét oldal meg egy napos oldal.

    - Aha. Ez nem túl meggyőző.

    - De, de jók, majd meglátod, Mityu, aranyosak, meglátod.

    "De hogy kerül ez a kezdő banda az Almássy színpadára, ahol nekem is az álmom játszani egyszer??", morfondírozok magamban, de mindegy, fesztivál van, ilyenkor sok együttes kerül elő.

    [...]

    Az első sorban álltam - közelről akartam figyelni a zenészeket, a hangszerkezelést; nem volt még annyira érdekes nekem a Kispál, de minden bandát közelről néztem (és ha akartam, mindig kiverekedtem magamnak az első sort itt a Lyukban).

    Kicsit olyan "amatőrbandásan" szóltak: ismert, naív panelek sokszor, óvatos témakeresés, sehol egy normális gitárszóló. Valahogy mintha még tanulnák a zenét. "Na", gondoltam akkori megszokott gőgömmel és nagyképűségemmel, "ezeket akármikor lemossuk a Liliomtiprókkal". Azért az összeszedettségük, a jó megszólalás kicsit zavarba hozott. Mégis volt valami az egészben, ami megfogta az embert, talán azt lehetett érezni, hogy Lovasi a kamaszos hangjával komolyan gondolja ezeket a játékos, néha gyerekes, néha filozófikus szövegeket. 

    "Ti ugye pécsiek vagytok?" szól fel egy néző a színpadra. "Igen", jön a válasz, és mindjárt meg is beszélik mosolyogva, hol is látta az illető Pécsen a "pécsieket" (valami főiskolai bulin, ha jól emlékszem).

    A koncert vége felé járunk, amikor mellettem, szintén az első sorban egy srác szépen akkurátusan beleturházik a kezébe, majd szakavatottan Lovasi nadrágszárára pöcköli. A szám (a koncert) végéig aztán ott díszeleg.
    Hm. Most leverjem ezt a taplót? Vagy csak szóljak az énekesnek, mielőtt belenyúl? Vagy ez valami megszokott tetszésnyilvánítás lenne újabban??  Olvastam valami ilyet egy zenei magazinban, a francia punkoknál. Elbizonytalanodom, aztán fontoskodás helyett inkább elmegyek a büfébe borért.

    [...]

    A Könyves Kávézó a Mikszáth téren törzshely, nem elhanyagolhatóan azért, mert jó zenék szólnak háttérnek.

    Most épp egy jó kis szám, a szöveg szerint "szemétől a szájig, a szemétől a szájig elmegy egy kis hajó..."; a zene drámai, mégis tavaszias, fiatalos élet és mélység van benne. Nahát, már megint ez a Kispál és a Borz, úgy tűnik, kezd része lenni az életemnek.

    Érkező asztaltársamat csendre is intem, még ne dumáljon, végig akarom hallgatni a számot.

     

    "A Kispál és a Borz zenekar 1987 augusztusában alakult a következő tagokkal: Kispál András (gitár), Lovasi András (gitár,ének), Bräutigam Gábor (dob), Ózdi Rezső (basszusgitár). Az együttes 1987 december 10-én tartotta első koncertjét a JPTE Tanárképző Karának a klubjában, az azóta legendává nemesedett Szenes klubban. 1988-ban az egyetem berkein belül játszott a zenekar nagy sikerrel. A következő évben Ózdi Rezső kivált a zenekarból, helyére nem vettek be senkit, azóta Lovasi András basszusgitározik. A zenekar trió formációban dolgozott tovább. A Kispál és a Borz ez évben kezdett el Pécsen kívül koncertezni, miután a városban már jelentős közönségtáborra tettek szert. "

    A többi történelem.

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr75444905

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása