Friss topikok

Linkblog

Budapest

Sőt: Városunk. Itt élünk, sokan itt születtünk, itt fogunk meghalni.
Minden, amit lehet Budapestről, Pestbudáról, Budáról és Pestről - közélet, történelem, dalok, képek.
Tények
- Lakosság: 1 721 000 fő
- Terület: 525 km²

- Az első kávéház: 1714
- Az első kabaré: 1901
- Az első mozi: 1896

Közérdekű:
  • Városháza: 327-1000
  • Szemétszállítás:
    06-40-353 353
  • Közlekedés: 258-4636
  • Küldj anyagot:
    mmityu@index.hu

    Berliner - falak és falak

    2010.11.12. 09:51 | Fotelrocker2

    Címkék: berlin terror fal

    Budapest a rendszerváltás óta szimbólumokkal is igyekszik Európához és a világhoz tartozását erősíteni, és megjeleníteni. Többek között a politikai események és eszmények integrálásával is.

    Egy nagyvárosra - világvárosra? - jellemző, hogy kapcsolata van a nagyvilággal: utcanevek, terek, szobrok őrzik-hirdetik a világ kiemelkedő, fontos személyeit, eseményeit (vagy akár más városok nevét: Moszkva tér, New York kávéház stb.). Ezek a nevek, relikviák néha csak "úgy alakulnak", ám többnyire az adott kor politikai (ritkábban kulturális) irányultságát jelzik (jó példa erre az azóta "megszűnt" Magyar-Román Barátság Park).

    A berlini fal az egyik legismertebb és legkomolyabb szimbóluma volt a hidegháborús korszaknak, Európa kettéosztottságának. Lebontása szintén szimbolikus lett, és a közös élményt a fal közös "birtoklásával" is kifejezik az országok. Az egykori fal darabjai megtalálhatók többek között Angliában, Belgiumban, Spanyolországban, Franciaországban, Bulgáriában, a Vatikánban, Portugáliában és Luxemburgban. Kicsit meglepő módon az USA-ban közel 40 (!) darabja van.

    Budapesten két darabja hosszú ideig a Tabánban volt látható (sokan nem tudták, hogy mi az a két rusnya betondarab), egyre jobban összefirkálva. Végül amikor valakik teljesen vörösre festették, elvitték onnan a Máltai Szeretetszolgálathoz, most ők őrzik.

    Tegnaptól ismét látható a fal egy darabja Budapesten: a Terror Háza előtt állították fel. a német újraegyesítés 20 éves évfordulója alkalmából. 

    Mit üzen ez a betondarab most? Egyrészt a helyszín elég okos: maga a berlini fal része volt egy terrornak, tehát a Terror Háza anyagával integráns. 
    Abban a pillanatban, amikor egy politikai vagy katonai eszköz, épület kvázi kiállítási tárggyá válik, elsősorban azt szimbolizálja, hogy az eredeti szerepe, rendeltetése elmúlt, vagyis lényegében egy lezárható múlt része. Már csak történelem, és a tanulságok - és emlékezések - mellett a megnyugtatás is célja. Meg van szelídítve, csak egy tárgy, ami a történelemhez tartozik. Hogy elvileg már nem akarnak emberek közé falakat emelni.

    Nos, különösen figyelemre méltó, hogy a berlini fal darabjának kiállításával, múzeumba helyezésével egy időben építenek valós falakat hazánkban is emberek és emberek, magyarok és cigányok közé.

    Egyébként aki falakra vágyik, nem kell lemondania semmiről: 50 és 300 $ között bármikor vehet a berlini fal darabjaiból.

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr892443907

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása